top of page

De Bal en De Bieb

Wat een mooie samenwerking was dit! Eentje die je misschien niet zou verwachten, maar daardoor juist extra waardevol. In samenwerking met De Bibliotheek Aanzet verzorgde ik een freestyle traject bestaande uit 5 wekelijkse freestyle clinics, toegespitst op thema’s rondom zelfontwikkeling, voor de jeugd van SV Poortugaal.

Na een lang voortraject waarin de mogelijkheden zorgvuldig werden verkend en het uiteindelijke programma zo goed mogelijk werd uitgewerkt, vond op dinsdag 25 en woensdag 26 mei de kick-off plaats. Ter promotie van de activiteiten ging ik langs de velden om voor ieder jeugdteam een toffe show te performen. Een voorproefje van wat in de clinics aan bod zou komen.


Een week later startten we met 12 enthousiastelingen. Op het plein voor de kantine, onder een heerlijk zonnetje. Naast het freestyle-gedeelte, zou elke clinic afgetrapt worden met een inspiratierondje. Aan de hand van een tof boek introduceerde ik steeds het thema van die specifieke clinic. Als eerste: doelen stellen. De wereldberoemde basketballer Kobe Bryant is hierin een rolmodel in mijn ogen. In zijn boek beschrijft hij hoe hij zijn twee grootste dromen: de best mogelijke topsporter en papa zijn, tegelijkertijd nastreeft. Grappig om te zien hoe de verwarring dat ik een boek tevoorschijn haal al snel plaats maakt voor nieuwsgierigheid en oprechte interesse van de deelnemers.


Na een interessant en waardevol groepsgesprek liet ik de kids hun eigen doelen voor ons traject opstellen. ‘Wat wil je aan het eind van deze vijf weken geleerd hebben?’ Het rondje om de wereld bleek populair en ook de neck stall werd een aantal keer opgeschreven. Tof, daar kunnen we mee aan de slag! Dan was het nu tijd om met de ballen erbij te pakken.


De tongen gaan uit de mond. Het ongeloof als iets lukt. De ogen beginnen te fonkelen. Dat is mooi om van dichtbij mee te maken! Iedere dinsdagavond tussen 19:00 en 20:00 werden er stappen gezet en doelen bereikt.

Maar ook buiten de clinics om werd het enthousiasme van de jongeren gewekt. Waar de bibliotheek meer omvat dan enkel boeken, ga ik in de podcast FRØST in gesprek met verschillende mensen die de freestyle community zo uniek maken: wereldkampioen freestyle, organisator, balontwerper, fotograaf en filmmaker enz. Deze episodes konden de deelnemers thuis via YouTube of Spotify beluisteren om zo meer over freestyle te weten te komen. “De aflevering met Bas Kanis heeft mij echt aan het denken gezet, juist omdat hij ook nog zo jong is. Ik weet het nu zeker: dit wil ik ook!” Dit was een mooie reactie van een deelnemer die de toegevoegde waarde van de podcast had ontdekt.


Tot slot kreeg ik voorafgaand aan de laatste clinic een appje van een andere deelnemer: “Hoi Bailey. Ik had even een vraagje. Hoe ging u toen u jonger was om met frustratie over freestylen als iets niet lukte? Ik raak er soms wel gefrustreerd van en ik zou graag willen weten hoe ik dat weg kan laten.” Allereerst: zeg maar ‘je’ hoor! Verder nam ik dit onderwerp als uitgangspunt voor de laatste clinic: veerkracht. Tegenslagen horen er nu eenmaal bij. Het gaat vaker fout dan dat het goed gaat. Maar als je doorzet en opgeven geen optie voor je is, zal je beloond worden!


Tijdens de clinic die volgde, leek alles bij deze deelnemer te lukken: een rondje om de wereld, direct de bal in de nek, een creatieve combinatie waarin hij met zijn shirt de bal omhoog wipt en met zijn schouder aantikt en nogmaals de bal in de nek. En dat allemaal achter elkaar! Maar nu komt het: welk doel stond er op het kaartje van deze deelnemer? Precies, het rondje om de wereld en de neck stall. Check!

Kortom, een te gekke samenwerking die mij de kans bood om de diepte in te gaan met de kids. Voor mij is de bal een middel om een doel te bereiken. Ik wil je niet alleen aanzetten tot een ontwikkeling als freestyler, maar vooral als persoon. Doelen stellen, doorzettingsvermogen, gezonde (voor mij volledig plantaardige) voeding, en veerkracht zijn thema’s waar je de rest van je leven iedere dag profijt van zal hebben. Ik ben dankbaar dat ik aan de hand van inspirerende boeken en een eigen podcast een voorzetje heb mogen geven. De jeugd van SV Poortugaal heeft ‘m binnen gekopt!


144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


C730AD35-40E9-48FA-9E40-6306ACD19D96.png
bottom of page