top of page

"Ja, Ik Kan Het!" | Ying Hua

Op woensdag 19 mei kreeg ik een kort, maar krachtig mailtje. Het was een van de eerste aanmeldingen voor de freestyle school FRØST die ruim een maand later geopend zou worden: “Ik wil graag meedoen, omdat ik wel trucjes wil leren. Ik zit op voetbal en ben gehandicapt.” Dit waren de woorden van de zestienjarige Ying Hua Somers. En ik was direct getriggerd.

Toen het zover was en ik Ying Hua voor het eerst in het echt ontmoette, viel mij vooral op hoe enthousiast en vrolijk ze was. Blij om met de bal bezig te zijn en erg gedreven om de kunst van het freestylen onder de knie te krijgen. Letterlijk en figuurlijk. Haar handicap kwam pas na de training ter sprake.


Ying Hua’s moeder gaf aan dat haar dochters linker lichaamshelft gedeeltelijk verlamd is als gevolg van een herseninfarct rond haar geboorte. Zelf verwoordt Ying Hua het als: “Mijn linkerarm en linkerbeen doen niet wat IK wil.” Toen ze mij dit vertelden kon ik alleen nog maar meer respect hebben voor Ying Hua. Als 50% van je lichaam niet doet wat jij wilt en je toch zo goed meedoet… Dat is minstens twee keer zo knap!


Een aantal weken en vervolglessen later stel ik aan Ying Hua voor om een kort interview te houden. Omdat ik het zo uniek vind wat zij, ondanks haar lichamelijke beperking, weet te bereiken. Hierin geeft ze aan dat ze naast haar verlamming vroeger ook last had van epilepsie. “Het werd steeds erger en daardoor vond ik voetbal ook niet meer leuk.” Na een aantal trainingen in een jongensteam (een meidenelftal was er toen nog niet) bij VV Papendrecht, besloot ze daarom te stoppen met voetballen. Gelukkig zorgde een succesvolle hersenoperatie er op haar 10e voor dat de epilepsie verdween en dat ze zin kreeg om het voetballen weer op te pakken.


Nu, 6 jaar later, speelt ze bij het landelijke CPVV meidenteam. CP staat voor cerebrale parese. VV staat voor voetbalvrouwen. Samen met andere meiden en dames met een lichamelijke handicap voetbalt ze twee keer per maand ofwel bij VV Cabauw ofwel op de KNVB campus in Zeist. Daarnaast zit ze sinds kort dus ook op freestyle. En dat gaat haar goed af: “Met voetbal vroeg ik mij wel eens af waarom de rest sneller was dan ik, maar met freestyle heb ik nog nooit het gevoel gehad dat ik iets niet kan.” Daarnaast biedt het haar ook zelfstandigheid: “Ik kan heel veel dingen in mijn eentje doen. Zonder iemand erbij.”


Ying Hua heeft in freestyle een nieuwe passie gevonden. En haar lichamelijke handicap houdt haar zeker niet tegen! Direct na de eerste les zag ik dat haar WhatsApp profielfoto veranderd was. Een toffe foto, freestylend. Ja, Ying Hua, je kan het!


158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


C730AD35-40E9-48FA-9E40-6306ACD19D96.png
bottom of page